"Olles hörna" presenterar...
ESK har ju av och till - som så många andra klubbar - brottats med dålig ekonomi. Hur tänker klubben parera dessa svårigheter i närtid och i något längre perspektiv? Vågar ni räkna med någon kommunal draghjälp, exempelvis i form av subventionerade hyror?
ML: -Det pågår just nu ett skuldsaneringsarbete som går ut på att skapa ett rent bord för den nya styrelsen och ge möjlighet till en nystart för ESK FK. Om vår plan går i lås kommer klubben få lite mer arbetsro under detta år och just ge möjlighet till en nystart. På längre sikt behöver flera saker falla på plats, som t ex lämplig budget relaterat till den division man spelar i, långsiktiga relationer med sponsorer och samarbetspartners, många aktiva personer i styrelsen och föreningsarbetet i övrigt och säkert ytterligare viktiga ingredienser.
När räknar ni med att Enavallens flyttning är genomförd? Kan den nya lokaliseringen norr om vattenparken medföra positiva eller negativa konsekvenser, t ex ekonomiska?
ML: -Jag har ingen insyn i denna fråga idag så jag kan inte yttra mig i detta ärende.
ESK har många strängar på sin 100-åriga lyra: fotboll - även damlag - ishockey, gymnastik samt bandy, trots avsaknad av egen is. Hur tänker du organisera ditt eget uppdrag som bas för fotbollsektionen?
ML: -Vi har för det första fått in så många som åtta personer I styrelsen, vilket ger oss möjligheten att fördela arbetet på många huvuden. Detta är mycket viktigt för att klubben som en ideell organisation kunna fungera på ett bra sätt. Dessutom har vi organiserat oss I fyra verksamhetsområden vilka skall ta ansvar för olika typer av ärenden och på det sättet medge delegering och uppgiftsspridning. Varje verksamhetsgrupp har en kontaktperson i styrelsen. Förutom det finns 4-6 personer i varje grupp som skall hjälpas åt med att lösa alla uppgifter. Vi hoppas dessutom på att kunna knyta ännu fler personer till de olika grupperna för att kunna sprida arbetsbelastningen på fler huvuden samt göra oss mer okänsliga för eventuella bortfall.
Det finns självfallet ett antal löpande uppgifter som alltid måste lösas, men utöver att hantera dessa skall vi formulera en verksamhetsplan för 2015 (baserat på den som finns idag), formulera klubbens mål både på kort och på lång sikt, samt ta fram en strategi som beskriver hur vi skall uppnå klubbens mål.
Hur ser du på era relationer med sponsorerna? Vad betyder klubb 100, d v s ESK-veteraner/pensionärer som knegar vidare för klubbens bästa?
ML: -Alla sponsorer är mycket viktiga för oss, precis som de är för alla ideella föreningar. Alla föreningar måste arbeta med sina relationer till sponsorerna, t ex sträva efter att få dem att synas, att uppmärksamma dem, att visa dem uppskattning osv. Club 100, veteraner, pensionärer och alla andra som hjälper till med allt som måste fungera kring föreningen är självklart också mycket viktiga. Jag tror att deras insatser i många fall är helt avgörande för att föreningen skall fungera överhuvudtaget.
Känns vägen tillbaka till Allsvenskan realistisk?
ML: -Ja, varför inte? Det är nog bara en fråga om hur lång tid det skall ta, och hur stabilt klubben kan etablera sig i varje division man passerar på vägen dit. Det handlar nog också mycket om tålamod och långsiktig satsning. Man kan ju alltid diskutera om det är realistiskt att ha ett Enköpingslag fast etablerat I Allsvenskan med tanke på stadens storlek. Man kan t ex jämföra med Sundsvall och Halmstad som under de senaste åren hoppat in och ur Allsvenskan, och bådas kommuner har runt 100 000 invånare. Åtvidaberg är ett lysande undantag med sina 11 000 invånare. Falkenbergs invånarantal är I o f sig direkt jämförbart med Enköpings, men de är ju nya för i år. Det som dock talar för ESK I Allsvenskan är ändå två saker: Det stora antalet fotbollsspelare, ungdomslag och ideellt arbetande föräldrar och andra ledare I kommunen, samt det geografiska läget vilket för det första möjliggör att locka nya spelare från hela Mälardalen men också kan underlätta möjlighet till samarbete med många andra klubbar I området. Vi får se vad den långsiktiga målsättningen för klubben blir efter nedlagt planerings- och strategiarbete. Det är ju många som skall vara delaktiga I ett sådant arbete, inte minst ESK:s ungdomsförening.
Skolgång och uppväxt
Jag gick grundskolan I Fannaskolan Åk 1-3 och I Korsängsskolan Åk 4-9 samt I Sandbroskolan/Westerlundska på Naturvetenskaplig linje I tre år innan militärtjänstgöring I Arvidsjaur. Jag är gift med Helen Malmström Lundquist och har två barn sedan ett tidigare äktenskap: Mimmi och Philip. Båda har spelat fotboll i Fanna BK. Jag är född i Arvika 1964 men flyttade till Enköping redan som ettåring. Jag började spela fotboll i Fanna BK som sjuåring, var ingen talang och slutade med fotboll då jag var 13-14 år. Efter en dubbel underarmsfraktur som 16-åring hade jag dock tråkigt om dagarna och lärde jag mig jonglera med fotboll till 500 - med gipsad arm. Jag älskar att idrotta och har tävlat på motionärsnivå i fotboll, tennis, pingis, badminton, volleyboll, multisport, längdskidor, alpint och utövat ett antal ytterligare idrotter.
Lite sportplock
Jag vann innebandykorpen med ett kompisgäng både säsongen 1985/86 och 86/87. En annan rolig titel jag vunnit är Enköpingsmästare i korpfotboll 2009 tillsammans med flera gamla ESK-spelare (Patrik Bjerketun, Joakim Jonsheden, Raymond Pettersson, Michael Eklund, Kent Karlsson m fl). Jag spelar idag fotboll med olika ESK-ledare och andra fotbollsälskare på TC på lördagsmorgnar och strävar efter att utöva någon form av idrott varje dag. Jag arbetar inom IT-branschen och driver eget bolag sedan sju år tillbaka.
De övriga i styrelsen, ESK fotboll:
• Ekonomigruppen
Styrelseansvarig: Stefan Rönning
Övriga styrelserepresentanter: Kenth Hyttsten, Mikael Lundquist
• Sportgruppen
Styrelseansvarig: Patrik Bjerketun
• Sponsor/Kommunikationsgruppen
Styrelseansvarig: Jonas Nyström
• Event/Fundraising/Funktionärsgruppen
Styrelseansvarig: Tommy Karlsson
Övriga styrelserepresentanter: Mia Larsson, Lennart Ottosson
Utöver detta finns en utsedd gruppansvarig och sammankallande för respektive grupp, samt ett antal aktiva personer ("doers") i grupperna. Alla dessa personer ingår inte i styrelsen men utgör viktiga resurser för klubbens fortlevnad.
/Olle Forsberg